Analyse af unges rolle i bæredygtig omstilling

LÆS RAPPORTEN HER

 

UNGE GÅR TIL KAMP FOR KLIMAET
Verden over går unge til kamp for klimaet og for at ændre den måde vi lever og forbruger på. I de nordiske lande leder de unge vejen frem med ambitiøse, radikale og vigtige krav til politikere og beslutningstagere om at tage handling på bæredygtigt forbrug. Verdensmål nummer 12, om ansvarligt forbrug og produktion, er det sværeste for de nordiske lande at opnå inden 2030, og kræver en enorm omstilling af samfundet.

 

FELTARBEJDE OG UNDERSØGELSE I HELE NORDEN
Naboskab har for Nordisk Ministerråd udført en analyse af unge i nordens rolle i omstillingen til et bæredygtigt forbrug og produktion. Analysen fokuserer på de unges bekymringer, motivation, inspiration, handlinger samt anbefalinger til politikere og andre unge. Undersøgelsen er henvendt både nordiske beslutningstagere, politikere og ledere, såvel som andre interesserede i unges rolle i at skubbe på for mere systemiske forandringer. Analysen er lavet på baggrund af feltarbejde med interview og survey af unge alderen 13-29 år i de nordiske lande Finland, Sverige, Norge, Danmark og Island. I alt er der indsamlet 1.200 survey-svar, foretaget 17 dybdegående interviews med unge frontløbere samt produceret 7 korte film, der portrætterer unge nordiske ”sustainable changemakers”.

 

ANALYSEN RESULTATER ER BEKYMRENDE OG OPLØFTENDE 
Analysen viser, at 88 % af unge er bekymret eller meget bekymret for fremtidens miljø. Her er de mest bekymret for plastikhavene og konsekvenserne af global opvarmning. 93 % mener bæredygtig livsstil er vigtigt og 83 % er klar til at tage mere handling. Men kun 25 % finder det nemt at leve bæredygtigt. Analysen peger på, at politiske reformer, flere og bedre adgang til bæredygtige produkter og services er det flest efterspørger. Men også unge sustainable changemakers kan i høj grad vise vejen frem og inspirere til bæredygtig handling og levevis. Unge lader sig i højere grad inspirere af andre unge, og langt mere end politikere. Men politikerne ses som de mest ansvarlige, og de unge efterspørger i høj grad voksne rollemodeller, der tør tage modige og ambitiøse beslutninger for at accelerere den bæredygtige omstilling.

 

RAPPORT OG FILM TIL FN SDG-MØDE I NEW YORK 
Publikationen og filmene er fremvist til FN’s High-Level Political Forum on Sustainable Development i New York i juli 2019. Du kan finde link til publikationen øverst på siden.

 

SE RESTEN AF FILMENE HER:

 

 

 

 


VI ARBEJDER MED FN’s VERDENSMÅL – for bæredygtig udvikling

 

 

 


Delmål 12.8: Udbred forståelse for bæredygtig livsstil

 

VIL DU HØRE NÆRMERE?
Om det konkrete projekt eller vores arbejde med analyser, undersøgelse og projekter om bæredygtighed generelt? Så kontakt partner og medstifter Kristoffer Ravnbøl (28 11 75 96, kr@naboskab.dk) eller projektleder Ida Neergaard (29 91 70 83, in@naboskab.dk).