REPARATION OG AFFALDSFOREBYGGELSE I DANSKE LANDDISTRIKTER

Reparationscaféer er efterhånden et udbredt fænomen i mange større byer. Her kan man få hjælp til at reparere elektronik, møbler, tøj, legetøj mv. Caféerne er et vigtigt skridt i den grønne omstilling, da de inspirerer til bæredygtigt forbrug og lærer folk at reparere i stedet for at smide ud.

Med et formål om at udbrede aktiviteter om affaldsforebyggelse blandt borgere er vi gået sammen med Lejre Kommune og interesseorganisationen Repair Café Danmark. Sammen undersøger vi, hvordan konceptet reparationscaféer kan oversættes fra en storby-kontekst til en landdistrikt-kontekst. Derudover hjælper vi med at etablere caféer i fem af kommunens landsbyer.

 


 

SÅDAN HAR VI GJORT

For at sikre, at reparationscaféerne bliver taget godt imod, har vi undersøgt borgernes behov, ønsker og udfordringer i forbindelse med reparation. Derfor har vi:

  • Interviewet borgere i byrummet
    Vi har interviewet 41 borgere fire forskellige steder i Lejre Kommune for at inddrage deres ønsker, ideer og lokalkendskab i projektet.
  • Lavet længere interviews med nøglepersoner
    Vi har lavet længerevarende interviews med personer, der har kendskab og engagement i lokalmiljøet for at forstå hvilke barrierer og muligheder, landsbyerne rummer.
  • Gjort klar til at etablere reparationscaféer
    Vi etablerer reparationscaféer i fem forskellige landsbyer i kommune, når omstændighederne tillader det. Det er målet, at minimum tre caféer fortsætter efter projektperioden.

 

INTERESSEN ER STOR!

Undersøgelsen viser, at der er en spirende interesse for at reparere og genbruge mere. Dog bremses mange af, at de mangler viden, inspiration og et fællesskab til at udforske reparation og upcycling sammen med. Derfor har vi mødt en overvældende interesse for at stable reparationscaféer på benene forskellige steder i kommunen.

 

CORONA

Grundet corona har caféerne været sat på standby, men nu er de endelig åbnet - og potentialet er stort: på cafeen i Kirke Såby blev der på én dag repareret 25 kilo ting og sager.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

REPARATION FOR SAMMENHOLD - OGSÅ I ANDRE KOMMUNER

Projektet resulterede i en manual til andre kommuner om, hvordan de kan bruge reparation og affaldsforebyggelse som løftestang til liv og sammenhold i landsbyer og småsamfund. Her har vi samlet alle erfaringer fra projektet til inspiration for andre, så der kan komme flere grønne fælleskaber i de danske landdistrikter.

 

Den kan du kan læse lige her.

 

VIL DU VIDE MERE?
Så kontakt projektleder Jonathan Jakobssonjo@naboskab.dk
eller på tlf. 29 21 80 98. 

 

VI ARBEJDER MED FN’s VERDENSMÅL – for bæredygtig udvikling

 

 

 

 

 

Delmål 12.5: Reducer affaldsmængden betydeligt
Delmål 12.8: Udbred forståelse for bæredygtig livsstil