TEST AF 10 NABOSKABE

I storbyen bor vi tæt sammen. Alligevel ejer vi allesammen mange ting, som vi sjældent bruger og ikke deler med vores naboere. For eksempel værktøj, haveredskaber, legetøj til børn, køkkenudstyr, gør-det-selv grej og meget mere. I et nytænkende projektet støttet af Miljøstyrelsen, oprettede vi Naboskabe i 10 boligforeninger. Her kunne beboerne deles om ting på en nem og smart måde takket være et elektronik låse- og registreringssytem. Skabene tilgås via en nøglebrik eller en app, der registrer brugeren. Derved skabes der tillid til at låne og dele med hinanden.

 

Projektets formål var at undersøge effekten på miljøet ved at skabe nye vaner og sætte fokus på adfærd i forhold til brug og deling af ressourcer lokalt. Ved at dele ressourcerne kan beboere spare penge, plads og ikke mindst miljøet. Samtidig har projektet undersøgt hvordan kan man i praksis sætter gang i deling og fællesskab i boligforeninger. For at undersøge dette udførte vi en række kvalitative brugerundersøgelser, kommunikationskampagner og flere lokale events for at synliggøre Naboskabene og projektet. Derudover blev der målt data for brugen af skabene og deres indhold.

 

Deltagerne i projektet var fra en bred målgruppe og både unge, børnefamilier og seniorer benyttede skabene. Især unge gjorde mest brug af ordningen. Over 1.100 beboere fik mulighed for at prøve kræfter med deleøkonomi i deres boligforening og/eller derigennem også fået ny viden om grøn omstilling. Projektet planlægges at skulle videreføres i 2017, hvor flere boligforeninger selv får mulighed for at beholde skabene og deres deleordninger.