Hvordan dialogen og samspillet mellem borgere og renovationsmedarbejdere kan styrket og udvikles
Hvor affaldsindsamling tidligere var en hård, men relativt simpel opgave, stiller arbejdet i dag nye krav til medarbejderens kompetencer indenfor service og dialog med borgerne. Som et led i den grønne omstilling på affaldsområdet er det derfor vigtigt, at renovationsmedarbejderens rolle bliver løftet og gentænkt som mere end en praktisk funktion. Fremtidens renovationsmedarbejder er nemlig et uundværligt led i den cirkulære økonomi.
Fremfærd er et igangværende 1 årig projekt, som skal skabe opmærksomhed på renovationsmedarbejderens vigtige rolle i omstillingen til cirkulær økonomi. I forbindelse med projektet skal vi skabe og teste nye ideer via inddragelse af centrale aktører i 2-5 kommuner. Projektets formål er at undersøge, hvordan samspillet mellem renovationsmedarbejdere og borgere kan styrkes i forhold til indsamling og sortering af de nye affaldsfraktioner.
SÅDAN GØR VI
Projektet vil gennem en ideudviklingsfase, en testfase og en evalueringsfase resultere i, at nedenstående aktiviteter bliver gennemført:
- 2-5 kommuner og affaldsselskaber udvælges til at deltage i inddragelsesprocessen
- En forundersøgelse med kvalitative interviews udføres
- Lokale idéudviklingsworkshops afholdes i hver af de udvalgte kommuner. Her inddrages lokale borgere, renovationsmedarbejdere og andre relevante aktører
- Forandringsprojekter igangsættes på baggrund af workshoppene
- Evaluering og effektmåling af forandringsprojekterne
Projektet forventes at slutte i september 2022
Vil du høre mere?
... Om det konkrete projekt eller vores arbejde med affald og cirkulær økonomi generelt? Så ring til projektleder Jonathan Jakobsson (+45 29 21 80 98) eller partner og medstifter, Kristoffer Ravnbøl (+45 28 11 75 96).
VI ARBEJDER MED FN’s VERDENSMÅL - for bæredygtig udvikling
Delmål 12.2: Brug og håndter naturressourcer bæredygtigt
Delmål 12.5: Reducer affaldsmængden betydeligt
Delmål 12.8: Udbred forståelse for bæredygtig livsstil