BRUGERUNDERSØGELSE OG EVALUERING AF GENBRUGSKRUS PÅ HAVEN FESTIVAL 2018


 
TESTE ALTERNATIVET TIL ENGANGSPLASTIKKRUS
De seneste år har der været et stigende fokus på de negative konsekvenser, som brugen af engangsplastik har for miljøet. Det er ikke uden grund: Plastik ender ofte i naturen, hvor det ødelægger plante- og dyreliv, eller til forbrænding med CO2-udledning til følge. Derfor valgte Københavns Kommune som et forsøgsprojekt at indføre genbrugskrus og -kander på HAVEN Festival 2018, hvilket blev en stor succes. Krusene kan vaskes op til 200 gange og allerede ved anden vask er de mere bæredygtige end almindelige engangskrus.
 
UNDERSØGELSE AF BRUGEROPLEVELSEN
I den forbindelse foretog Naboskab en brugerundersøgelse og analyse af oplevelsen med de vaskbare genbrugskrus sammenlignet med  engangskrus. Formålet var at forstå festivalgæsternes holdninger og adfærd i relation til krusene og det nye pantsystem. Vi foretog 102 mini- interviews og 20 timers deltagerobservation under festivalen d. 10.-11. august 2018. Undersøgelsens resultater er samlet i en rapport til Københavns Kommune, som har ført til forslag om at forbyde engangsplastikkrus ved større events i Københavns Kommune.
 


 
OPBAKNING TIL KRUS, MEN OGSÅ MANGLER 
Undersøgelsen viste, at hele 92 pct. af festivalgængerne syntes godt om krusene, og at 98 pct. gerne ville erstatte engangskrus med vaskbare genbrugskrus på festivaler. De fremhævede bl.a. drikkeoplevelsen, det miljømæssige perspektiv og det faktum, at de slap for at vade rundt i nedtrådte engangskrus. Men det er samtidig vigtigt, at pantsystemet er nemt at forstå og bruge, for miljøet er ikke det første, festivalgængerne tænker på. De gode resultater er vigtige, da de kan vise vejen for andre danske festivaler og events, som ønsker at overgå til et mere cirkulært ressourceforbrug.

 

VI ARBEJDER MED FN’s VERDENSMÅL – for bæredygtig udvikling


 

 

 

 

Delmål 11.6: Minimer byernes miljøpåvirkning
Delmål 12.5: Reducer affaldsmængden betydeligt

VIL DU HØRE NÆRMERE?

Om det konkrete projekt eller vores arbejde med adfærdsanalyser generelt? Så ring eller skriv til partner og medstifter Kristoffer Ravnbøl (M: +45 28 11 75 96, E: kr@naboskab.dk).