Fra genanvendelse til direkte genbrug på Albertslund Genbrugsplads

På genbrugspladsen i Albertslund modtager pladsmedarbejderne ofte cykler, der kræver minimale eller ingen reparationer, før de kan gå videre til andre borgere. Der kommer også møbler og byggematerialer ind, som kan bruges igen. Der er med andre ord et stort potentiale for at øge det direkte genbrug her.

I stedet for at cykler, brædder, møbler og andet genanvendes eller brændes, så har Albertslund Kommune fået midler fra Gate21 til at teste nye løsninger for direkte genbrug, herunder koncepterne 'Byt et bræt' og 'Albertslund genbrugscykel'.

I Naboskab har vi glæden af at hjælpe det innovative projekt på vej med forundersøgelser, facilitering af workshops og rådgivning. Formålet er at sikre, at de ting på genbrugspladsen, der stadig kan genbruges, bliver sendt tilbage i cirkulation i samfundet til glæde for borgere, virksomheder og offentlige institutioner.

BYT ET BRÆT
En del af genbrugspladsen er forbeholdt byggematerialer, der er til overs fra professionelle og private projekter. Her kan erhvervsdrivende og borgere hente og aflevere overskydende materiale. For at øge udbuddet af materialer og dermed sikre, at flere ting bliver genbrugt, har vi undersøgt, hvilke friktioner og motivationer håndværkere i Albertslund har for at aflevere deres overskydende byggematerialer. Dertil har vi lavet anbefalinger til kommunikation og adfærdsdesign på pladsen, der skal sikre, at området til byggematerialer ikke bliver en rodebutik. 

 

ALBERTSLUND GENBRUGSCYKEL
Vi har også hjulpet kommunen med at udvikle et system, så de cykler, der allerede nu er til at sælge, kan blive sat til salg på Genbrugspladsen. I den forbindelse har vi foretaget en omfattende kortlægning af aktører i Albertslund, der kunne være interesserede i at reparere og aftage cykler. Vi er bl.a. kommet frem til, at en række klubber og skoler gerne vil involvere deres unge i dette. I dialog med aktørerne har vi skitseret, hvordan en ordning kunne se ud, så den er nem for dem at bruge.

 

LÆRINGSRUM FOR BØRN OG UNGE
Endelig har vi faciliteret den indledende dialog med pædagoger og lærere fra skoler, klubber og daginstitutioner i Albertslund Kommune for at afdække, hvorvidt de er interesseret i at aftage materialer fra genbrugspladsen. Institutionerne er begejstrede for muligheden for at spare penge på indkøb. Og samtidig giver det en oplagt mulighed for at tale med børn og unge om klima og bæredygtighed. Der indrettes samtidig et læringsrum på genbrugspladsen, hvor institutioner kan få gratis materialer. Læringsrummet kan også bookes til undervisning i alt fra insekthotel-byggeri i Biologi til upcycling af møbler og genbrugskunst i de kreative fag.

 

Er du blevet nysgerrig?

Hvis du vil høre mere om projektets indhold eller vores arbejde med direkte genbrug i samarbejde med genbrugspladser og kommuner, er du velkommen til at kontakte Ninna Thorup på nt@naboskab.dk eller 28 93 54 20.

 

VI ARBEJDER MED FN’s VERDENSMÅL – for bæredygtig udvikling

 

 

 
 
 
 

Delmål 9.4: Opgrader alle industrier og infrastrukturer for bæredygtighed
Delmål 11.6: Minimer byernes miljøpåvirkning
Delmål 12.5: Reducer affaldsmængden betydeligt
Delmål 12.8: Udbred forståelse for bæredygtig livsstil