Hvordan erstatter vi engangsplastik på festivaler og events?

Hvordan erstatter vi engangsplastik på festivaler og events?

Aldrig har der været så meget snak om plastik. Det hober sig op i verdenshavene, finder vej ind i vores fødevarer, kan være svært at genanvende og udleder CO2 både ved produktion og evt. forbrænding. Debatten er præget af snak mere end reelle tiltag, men nu går Københavns Kommune foran og foreslår at forbyde engangsplastikkrus ved arrangementer og events i hovedstaden.

Glade mennesker, god musik, gummistøvler og regnjakke. Og selvfølgelig masser af våde drikkevarer. Sådan er det på de danske festivaler. Hvem af os har ikke stået en sen nattetime i juni og hoppet med til musikken, imens solen nægter at gå ned? Det gjorde tusinde festivalgæster i august måned til HAVEN Festival på Refshaleøen i København.

Som noget nyt havde festivalen i samarbejde med Københavns Kommune lavet et forsøg, hvor engangsplastikkrus var erstattet af vaskbare genbrugskrus med pant fra virksomheden Ecostepz. Krusene kan vaskes op til 200 gange, og en undersøgelse viser, at de allerede ved anden vask er mere bæredygtige end almindelige plastikengangskrus. Så hvorfor er denne løsning ikke allerede implementeret til festivaler og events?

HAVEN og andre festivaler og events har været nervøse for, om genbrugskrus og det tilhørende pantsystem ville være økonomisk rentabelt, og om det ville gå ud over drikkevaresalget. Hvad siger festivalgæsterne til at slæbe rundt på genbrugskrus? Vil de betale ekstra for panten? Er det besværligt at få panten tilbage? Tænker gæsterne overhovedet på bæredygtighed, når de er på festival?

Tekniske løsninger, innovation og nye alternativer til engangsplastik betyder ikke meget, medmindre vi tager højde for almindelige menneskers adfærd, købsvaner, motivationer og holdninger. Derfor blev vi af Københavns Kommune sendt på HAVEN festival for at lave en antropologisk undersøgelse af gæsternes brugeroplevelse med krusene og pantsystemet.

”Altså, jeg har overhovedet ikke noget imod at bære rundt på mit krus. Tværtimod” (gæst på HAVEN festival)

Brugernes dom af genbrugskrus var soleklar. Af de 102 gæster, vi snakkede med, ville 98% gerne erstatte engangskrusene med de genbrugelige krus, og de fremhævede bl.a. det miljømæssige aspekt og det faktum, at de slap for at vade rundt i nedtrådte engangskrus. De sagde også, at drikkeoplevelsen ligefrem var bedre, fordi krusene var tungere. Samtidig fandt 61% pantsystemet nemt at forstå og benytte – selvom der var plads til forbedringer.

”Bæredygtighed er ikke altafgørende, men det er da et kæmpe plus!” (gæst på HAVEN festival)

Udover brugerundersøgelse foretog Force Technology en livscyklusanalyse af krusene, der viste, at miljøpåvirkningen ved Ecostepzs vaskbare krus er mere end halveret i forhold til engangsplastikkrus. Undersøgelsen viste også, at genanvendte engangsplastikkrus på nuværende tidspunkt er bedre end andre biobaserede alternative PLA, fordi de ikke kan genavendes og derfor brændes. De to undersøgelser har blandt andet dannet grundlag for et nyt forslag, som er høring i Københavns Kommune om at forbyde engangsplastik til festivaler og arrangementer i byen. Det kan du høre mere om her. Vi vil følge forslaget, som vi håber bliver vedtaget, så vi får mere bæredygtige festivaler og events.

Så når du til næste sommer står en sensommeraften og nyder musikken til en koncert eller festival, så nyder du forhåbentligt din kolde fadøl i et vaskbart genbrugskrus. Bare rolig, du får panten tilbage, og husk på, at det er bedre for miljøet. Læg også mærke til, om ikke drikkeoplevelsen er bedre.

VIL DU VIDE MERE
Om undersøgelsen eller alternativer til engangsplastik til f.eks. festivaler og andre events? Så er du velkommen til at kontakte Kristoffer på kr@naboskab.dk eller tlf. 28 11 75 96.