SÅDAN HJÆLPER VI MATKON MED AT LAVE ELEKTRONIKSKROT OM TIL NYE PLASTPRODUKTER

SÅDAN HJÆLPER VI MATKON MED AT LAVE ELEKTRONIKSKROT OM TIL NYE PLASTPRODUKTER


 
Virksomheden MatKon modtager aflagte elektronikprodukter fra telebranchen. De produkter der kan repareres sørger MatKon for at fixe og sende tilbage i omløb. De produkter, der ikke kan repareres, skilles ad og værdifulde materialer sendes til genanvendelse. Men i den proces har MatKon flere tons overskudsplast fra elektronikprodukter (ca. 50-70 % af dem er plastik). Fordi plasten ikke udnyttes optimalt, hjælper Naboskab med, hvordan vi kan etablere en cirkulær forretningsmodel, hvor plastikken omstøbes til nye produkter på markedet.
 
VÆRDIFULDT E-WASTE GÅR TIL SPILDE
Mængden af E-waste (elektronikaffald) på verdensplan er enorm, og den er voksende. For de fleste virksomheder er det dyrt og besværligt at reparere eller genbruge det. Branchen er nemlig gearet til, at man smider ud og genanvender frem for at reparere, genbruger og upcycler. Derfor er udfordringen at lave en forretningsmodel, hvor det kan betale sig at genbruge og genanvende alle dele af elektronikprodukterne (inklusiv plastikken).
 
HVORDAN LAVER MAN EN CIRKULÆR FORRETNINGSMODEL?
I første omgang har vi hjulpet MatKon med at lave en analyse af deres ressourceanvendelse i forhold til en cirkulær forretningsmodel - både i forhold til energiforbrug, emballageforbrug og i forhold til de mange tons overskudsplastik. Derfra har vi regnet på, hvor stort et CO2-aftryk, det har, og hvor stort besparingspotentialet er. Vi har kvalitetssikret analysen og bistået med rådgivning og sparring ved interne workshops. Samtidig hjælper vi MatKon med at finde samarbejdspartnere, der kan hjælpe med at levere elektronikprodukterne ind til reparation og genanvendelse. Og vi hjælper med at finde samarbejdspartnere og aftagerkanaler til de nye og cirkulære plastikprodukter.
 
SE HVORDAN MATKON ARJBEDER MED CIRKULÆR ØKONOMI HER:
 


 
SOCIAL, ØKONOMISK OG MILJØMÆSSIG BUNDLINJE
MatKons arbejde er godt for miljøet, fordi mange flere elektronikprodukter holdes i live. Derudover er det godt, fordi så mange ressourcer som overhovedet muligt genanvendes og bruges igen. Men MatKon arbejder også med at hjælpe udsatte borgere i arbejde, hvor de skiller elektronik fra plast i de produkter. På den måde er MatKon med til at skabe nye arbejdspladser for dem, der har mest brug for det. MatKon er derfor et godt eksempel på en ansvarlig virksomhed, der både har en social, miljømæssig og økonomisk bundlinje. Derfor er vi i Naboskab stolte af at kunne hjælpe MatKon og andre virksomheder, der formår at gøre verden endnu bedre.


Vil du høre mere om projektet eller vores arbejde med cirkulær økonomi?
Så skriv til partner Kristoffer Ravnbøl på kr@naboskab.dk, eller kom forbi til en kop kaffe!