Guldgravere skaber forretning af affald

Guldgravere skaber forretning af affald

Vores forbrug sætter jorden under pres. Bæredygtighed og grøn omstilling kræver handling og nye løsninger straks, men hvordan? En af løsninger er at omdanne "affald" til ressourcer og god forretning. Guldminen er et genbrugseksperiment på Vasbygade Genbrugsplads og et samarbejde mellem Københavns Kommune, Amager Ressourcenter og 12 iværksætterprojekter. Iværksætterne kaldes for guldgravere og skaber bæredygtige forretninger ved at omsætte affald til ressourcer. Bl.a. må guldgraverne, som noget helt særligt, bruge materialer fra genbrugsstationens affaldscontainere. Guldgraverne laver alt fra genbrugskunst, børnetøj, byrumsinstallationer og andre projekter med affald og genbrugte materialer.

Projekt Guldminen er unikt i Danmark, og det er præcis sådanne "eksperimenter", som vi skal have flere af. Derfor var vi glade for at kunne hjælpe Københavns Kommune og guldgraverne med en større netværkskortlægning af guldgravernes netværk. Naboskab dykkede derfor i maj måned ned i Guldminens forunderlige genbrugsverden. Her lavede vi observationer, deltog i interne møder og aktiviteter og lavede interviews med guldgraverne. Det var en fascinerende rejse ind i et miljø drevet af passionerede ildsjæle, der vil skabe en ny og bæredygtig verden.


Resultatet blev 14 netværkskort og en rapport over projektets forløb og resultater. Netværkskortene illustrerer guldgravernes netværk og viser omfanget af Guldminen. Kortlægningen peger dermed på, hvor efterspørgslen på guldgravernes arbejde med affald er i samfundet. Guldgravernes virke kommer også almindelige mennesker til gode igennem festivaler, byrumsinstallationer, kunst og meget mere. De skaber altså både økonomisk, miljømæssig og social værdi.

Guldminens formål er også at skabe viden, indsigter og erfaringer, der skal indgå i udviklingen af den nye genbrugsstation på Sydhavnstippen - en prototype for fremtidens genbrugsstation. Her håber vi, at de sociale dimensioner bliver tænkt ind i nye cirkulære løsninger for håndtering af affald som ressource i fremtiden.

Vil du høre mere om, hvordan vi arbejder med kvalitative undersøgelser og netværkskortlægning, så kontakt partner og medstifter Kristoffer Ravnbøl på kr@naboskab.dk. Du kan også læse mere her på hjemmesiden.